http://www.fr.ency clopedia.yahoo.com

Ebben a digitális enciklopédiában a "zsinagóga" fogalmát írják le történeti szempontból és bemutatják a franciaországi zsinagógákat.

http://www.aiv.org

Ez egy zsidó tematikájú könyvtár web lapja francia nyelven.Arról informálnak, hogy mi található a gyûjteményükben.

http://www.harissa.com

A tunizi zsidóság web lapja, amely a nem csak Tunéziában élõ zsidóknak szól , hanem minden nem hazájában élõ tuniziainak.Elsõsorban aktuális információkat ad.

http://jewish-studies.virtualave.net

Nemzetközi judaisztikai kutatásokról ad számot, informál a világ legjelentõsebb judaisztikai kutatóközpontjairól és archivumokról.

Egy kicsit szegényes honlap a http://www.jewish.com/ de egy érdekes menüpontot találhatunk benne az Ask a Rabbi-t. A nevéből ítélve is gondolhatjuk, hogy ez az érdekes pont azt teszi lehetővé, hogy kérdéseket intézzünk, és mások kérdéseit olvashassuk rajta. Nálam apróbb hibák léptek föl az oldal egyéb részeit illetően. Sok más menüpont mellet megtalálható a „My Web Page” a „Store” és a „News” is.

A http://www.convert.org/ honlapon érdekes információkat találunk a zsidó hitre való áttérésre, és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor itt is rabbik segítségét kérhetjük ki. Állításuk szerint több mint 290 rabbit megértésére számíthatunk.

A http://www.jcc.hu/ magyar oldalon a Bálint Zsidó Közösségi Ház programjait szemlélhetjük meg rögtön belépőjegy árakkal. Az oldal ennél többet takar csak ahhoz már regisztrálnod, kell megad.

A Yeshiva University Museum angol nyelvű home page-e(http://www.yu.edu/museum), bemutatja a múzeumot és sok hasznos információval szolgál az érdeklődőknek. Kiállításokról, programokról, a múzeum történetéről. Megtudhatjuk ezen felül, a múzeum nyitva tartását, belépőjének árát és csoportos kedvezményeit.

A http://www.zsido.com/, már a címéből is látszik, egy elég átfogó oldal. Rengeteg mindent megtalálhatunk itt a magyarországi zsidóságról. Többek között ünnepekről, könyvekről, intézményekről. Mindig fellelhetjük az aktuális heti szakaszt. Sok magyar és más nyelvű linket találunk, valamint levelet küldhetünk egy rabbinak, hogy válaszoljon kérdéseinkre, problémáinkra.

A http://www.yivoinstitute.org címen egy olyan honlapot találunk amiről egy csomó más zsidósággal foglalkozó honlap is elérhető. Ez a honlap egy hatalmas csoport honlapja, amely a zsidóság kutatásával foglalkozik. Amerikában hatalmas archívumot halmoztak fel és könyvtárban rendszerezték is.

http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/08/bacskai.htm – ez alatt a rövid cím alatt találhatjuk meg a pesti zsidóság teljes 19. Századi történetét.

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/atfogo/studia3/html/csiki.htm – ez a még rövidebb címmel rendelkező honlap, a zsidók Magyarországra való betelepülése, és az ottani gazdaságban való elhelyezkedésükről szól.

A http://www.zsido.hu,című oldal alsóbb leágazásairól már írva vagyon fentebb. Nagyon szép oldal és minden megtalálható rajta.

http://www.csatolna.hu/hu/tolnamegye/muemlek/zsidok.shtml –ezen az oldalon a Tolna megyei, zsidó emlékművekről találhatunk némi információt.

http://www.szentes.hu/konyvtar/zsel.html –itt a szentesi zsidóság teljes és részletes leírását lelhetjük meg. Megspékelve néhány különleges, intézményekről szóló írással.

A http://www.amrita-it.com egy olyan oldal, amelyen a zsidók hátrányos megkülönböztetésének állítólagos okait és ennek okozatait találhatjuk meg.

A http://www.budapestinfo.hu/hu/sights/jewishheritage.html a budapesti turiszitika szempontjából mutatja be a zsidó emlékeket és programajánlatokat.

A http://www.kosherfinder.com/-on mindenféle keresést vihetünk végbe. Receptek, éttermek és egyéb dolgok zsidó vonatkozású dolgok megkeresésére nagyon alkalmas. Ezek mellet még friss hírek is megtalálhatóak Izrael és a világ helyzetéről.

A http://www.chabad.org/ pontos instrukciókkal látja el az embert a zsidóság ünnepeiről. Rákereséssel pillanatok alatt fontos infókat tudhatunk meg ünnepekről, törvényekről és a zsidóság történetéről.

A Magyar hitközösség hivatalos oldala a http://www.zsidohitkozseg.hu/ A hitközség mindennapjaiba pillanthatunk be. Hírek, eseménynaptár és sok más dologról is tudósít minket ez a lap.

A http://www.jewishradio.com/jewishradio/-ról meghallgathatjuk valamennyi zsidó rádióállomás adását. Bár szükségünk lesz rá egy 28k modemre.

Egy új oldal a http://www.usaisrael.org/. Az USA és Izrael kapcsolatáról szóló honlapon sok érdekes információt tudhatunk meg a két ország kapcsolatáról.

A http://www.akm.tti.hu/papp_richard_magyarzsido_revival.htm kifejt egy érdekes témát, ami a: "Kulturális antropológiai válaszlehet?ségek egy budapesti zsidó közösség életének tükrében" címet viseli. Akit ez a téma nagyon részletesen érdekel annak nagyon ajánlom.

A http://www.pro.gov.uk/pathways/census/default.htm Ez egy nagyon érdekes, mikrotörténeti szemléletű oldal.Az 1901. év Angliáját mutatja be.Angol nyelvű.

 

vissza a fõoldalra

ugrás az archívumba (keresés)

képtár

dokumentumok

bibliográfia

módszertan

a legnagyobb micve - képek